آثار سیه تاب سان نفیسی جولری
مولوی کیست؟
سرزمین ایران از دیرباز مهد تفکرات عرفانی بوده است. از این رو در طی قرون و اعصار، نام آورانی بی شمار در عرصه عرفان و تصوف در دامن خود پرورش داده است. یکی از این بزرگان نام آور، حضرت مولانا جلال الدین محمد بلخی است که به ملای روم و مولوی رومی آوازه یافته است. مثنوی معنوی کتابی تعلیمی و درسی در زمینه عرفان، اصول تصوف، اخلاق، معارف و …است. مولانا بیشتر به خاطر همین کتاب شریف معروف شده است. مثنوی معنوی دریای ژرفی است که می توان در آن غواصی کرد و به انواع گوهرهای معنوی دست یافت.
مولوی در آثار سانی نفیسی
مولوی به عنوان یکی از بزرگترین شاعران و عرفای تاریخ ایران تاثیر بسزایی بر آثار هنرمندان ایرانی داشته است. آثار او به خصوص دیوان شمس تبریزی و مثنوی معنوی به عنوان منبع الهام و الگو در ادبیات و هنرهای مختلف در ایران و سایر نقاط جهان شناخته شدهاند.
سانی نفیسی نیز از هنرمندانی است که در هنر خود بسیار متاثر از رومی است. مولوی و نقل قولها و مفاهیم به کار رفته در اشعار و آثار وی به عنوان منبع الهام، الگو و نمادگذاری نفیسی بسیار قابل توجه است. بسیاری از آثار سانی نفیسی از طرحها و نقشهای هندسی در شعر و فلسفه مولوی الگو گرفته شده اند. استفاده از شخصیتها و مفاهیم مد نظر مولوی به عنوان نمادهای عشق، نی، بشنو، وحدت، خورشید، موج، لنگر، جان، رومی و خدا و آثار سیه تاب… در آثار این هنرمند ایرانی جلوهگر شده است.برای مشاهده این آثار و سایر آثاز سانی نفیسی به گالری وبسایت مراجعه فرمایید.
یکی از اشعاری که نظر این هنرمند را به خود جلب کرد این شعر بود.مولوی در دفتر چهارم مثنوی معنوی فرموده:
ضمیر یکی از مفاهیم مهم در روانشناسی و علوم شناختی است. اسرار ضمیر شامل افکار، احساسات، خواستهها، تمایلات و باورهایی است که درون ذهن فرد وجود دارد و تاثیرگذار بر رفتار و تصمیمگیری او است اما در سطح آگاهی قرار نمیگیرند. آگاهی از این اسرار ضمیر میتواند به درک بهتر خود و دیگران، رشد شخصی و تغییرات مثبت در زندگی کمک کند.به علت پیچیدگی و عمق اسرار ضمیر، بررسی و درک کامل آنها معمولاً زمان و تلاش بیشتری میطلبد. روشهایی مانند روانکاوی، مدیتیشن و خودآگاهی میتوانند در کشف و فهم بهتر اسرار ضمیر کمک کنند.
مولوی در این شعر بر این اصل تاکید داشته که مبادا که از بدنامان اظهار ننگ کنی. بلکه باید به اسرار ضمیر آنان واقف شوی. یعنی هرگز به ظاهر حکم مکن. زیرا بسیارند کسانی که به صورت، تقی هستند و به سیرت، شقی. همینطور هستند کسانی که به ظاهر به کفر و اِلحاد متهم هستند ولی به باطن در شمار مؤمنانِ صالح اند.همینطور اهل الله برای آنکه از اغیار مستور مانند به اصطلاح نعل وارونه می زنند.
در جای دیگر در دفتر ششم در حکایت شب دزدان، سلطان محمود شب به میان ایشان رفت که من یکیام از شما و خواست از احوال ایشان مطلع شود .مولانا ازین تمثیل برای تفسیر آیه “و هو معکم اینما معکم ” بهره جسته است. هر کدام از دزدان هنری از خود را بیان کردند و تمام تکیه و امیدشان بر آن هنرها بود.آن هنرها مانع رسیدن آنها به گنج بود و باعث دستگیری آنها شد و تنها یک هنر نجات دهنده بود و آن چشم شاه شناس.
در سلوک عرفانی نیز متکی بودن به خود و دانسته ها باعث باز ماندن از راه می شود و تنها چشمی که به سبب بریدن از خویشتن، تنها شاه آفرینش یعنی حق را ببیند نجات می یابد.
ای بسا زر که سیهتابش کنند
تا شود آمن ز تاراج و گزند
و سرانجام این مفهوم عالی منجر به خلق مجموعه آثار سیه تاب توسط سانی نفیسی شد.برای خرید آثار این کالکشن به وبسایت ما مراجعه فرمایید و یا با راه های ازتباطی موجود در بخش تماس با ما تماس حاصل فرمایید.